sista februari tjugohundratretton

Publicerad 2013-02-28 20:00:47 i Allmänt,

I skolan pysslas det med årsboken. Det är mycket frustration, mycket A4-papper hit och dit och många dörrknackningar, men jag tror att det kan bli bra så småningom, bara inte mitt kontrollerande stressmonster tar över helt. Vi springer runt med kameror och informativa papper och någonstans mitt i allting kom våren. Solljuset värmer nästan när vi halkar fram och tillbaka till herrgården och på bryggan idag producerades det D-vitamin och solblekta slingor i liten skala. Snart är tillvaron någorlunda normal igen när klasskamraterna återvänder från sina praktikplatser och vi får ägna de resterande tre månaderna åt att meko-mysa så mycket vi bara orkar. 
 
Det har pratats en del om så kallade bucket-lists, det vill säga vad avser att göra innan man dör, trillar av pinn eller blir jordgubbe (läste uttrycket i en bok och tyckte om det). Jag har klurat på det när jag cyklat den livsfarligt istäckta gamla boråsvägen och kommit fram till:
- Göra en pilgrimsvandring. Gå under tystnad i vackert landskap och besöka små klosterruiner och bortglömda landsortkyrkor.
- Kika på natthimlen i teleskop och få se en liten del av min avkrok av universum lite tydligare.
- Plugga naturvetenskap (vad vet jag inte än, men det kommer så småningom) i Uppsala eller Lund.
- Vandra i fjällen.
- Åka till Skottland för att se landskapet och slottsruiner som påminner om Hogwarts. 
 
 
Året på Hjälmared har lärt mig att mitt liv har ett värde även om jag inte brinner för marknadsföring, management eller maskinteknik, att det finns möjligheter att göra vad fasen man vill och strunta i metros karriärsidor. Livet är kort, därför ska man ha långa fikapauser, hörde jag rektorn säga förra veckan och sannare ord har väl aldrig uttalats av någon utan långt vitt skägg.
 
Livet är även för kort för att man ska ha ångest över att man inte säljer in sin image i hissen, eller startar fyra företag som sjuttonåring. Det kanske finns sådana som triggas av artiklar om sådant, jag får bara ångest och glömmer bort vad jag egentligen håller på med här i livet, nämligen att ha det så jäkla trevligt som det bara är möjligt (visdom från zaphod beeblebrox, liftarens guide till galaxen.) Jag glömmer bort hur lycklig jag blev av evolution och exponentialfunktioner under gymnasiet, jag glömmer bort hur bra jag mår av att låna med mig merparten av fysikhyllan på biblioteket, jag glömmer bort hur det känns att ha färg över hela underarmarna och vara fylld av ett lyckligt brus och se tjusiga lila nyanser i gamla höstlöv. Det finns mening i min helt slumpmässiga existens i ett universum som blev till av en slump (eller ett osannolikhetsfält) för 13,8 miljarder år sedan och jag vet inte hur länge till jag lever (det gör ingen) och jag tänker inte slösa bort min tid med att låtsas att jag vill jobba med industriell ekonomi eller HR management. Don't waste your time or time will waste you. (Man är aldrig så klok som på kvällen) 
 
http://www.youtube.com/watch?v=dhhfk_1Pwhw (The Calm Blue Sea - We Happy Few)
fasansfullt fin och fruktansvärt pampig vårmusik.
 
 

om radio

Publicerad 2013-02-23 17:53:08 i Allmänt,

Är i vanlig ordning lätt efterbliven när det gäller teknik, men uj uj uj vad trevligt det är med podradio! Har laddat ned nio avsnitt av Vetenskapsradion Forum till min lila älskling och blev nästan lika mysig som när jag lånade halva fysikhyllan på biblioteket i torsdags. Nu ska här allmänbildas! Jag älskar P1, det är min trogne vän vid matlagning och städning, man lär sig alltid något man inte visste att man behövde veta. (Min mentala ålder är 75.)
Vetenskapsradion, Stil, Studio Ett, Filosofiska rummet och Människor och Tro är självklara favoriter, men det roligaste är nästan när man bara slår på radion och lyssnar på det som råkar gå just då. Man vet aldrig vad man råkar ut för.

förvirring

Publicerad 2013-02-19 19:15:35 i Allmänt,

Jag befinner mig i det snurriga kaos som föregår ett val av något slag. Det är dock inte val av hårfärg det gäller (där jag valt att inte välja), utan val av framtid, det vill säga vad jag ska investera min begränsade tid och mina begränsade csn-veckor i. Högskolestudier, med andra ord. Jag är en obotlig pluggis, så att resa världen runt och räkna fisk eller ta hand om andras barn finns inte ens på kartan. Jag har till och med börjat mysa lite vid hyllan för små färgglada papperspilar (typ post-it) i min lokala bokhandel och låna böcker om studieteknik. För att inte tala om mitt ganska omfattande berg av kurskataloger, som jag beställt, hämtat eller fått hemskickade. I vilket fall, råder självklart en viss förrvirring då jag har fler intressen än tår och en oförmåga att bestämma mig (kvarleva från en stressig gymnasietid). Jag har dock inte sjunkit så lågt att jag singlar slant om det, även om det inte är långt borta. Önskar verkligen att jag kunde spå i teblad, det hade underlättat. 
 
I vilket fall, huvudspåren i korta naiva drag:
Webbredaktör - mysigt kodande, grafisk design, textproduktion. Två eller tre år.
Basår- (ett år) som kan leda till:
- Kriminaltekniker - jag är kär i Sherlock Holmes, kemi, mikroskop. Fem år.
- Textilingenjör - tekniskt med mycket matematik, lite kemi, göra nytta, möjlighet att forska inom nya sätt att använda textiler. Fyra år+
- Civilingenjör med sisådär 14 olika inriktningar som verkar intressanta och mycket matematik i alla. Fem år. 
 
På sätt och vis gillar jag att klura på utbildning (jag är lite konstig). Det finns så sjukt mycket som verkar intressant! Så många möjligheter. Men nu börjar det bli dags att bestämma sig. Webb eller basår (så jag kan skjuta upp beslutet ett år till)? Öh? Jag försöker lösa det på det vis jag kan, genom att läsa så mycket fakta att jag blir snurrig och skriva listor med ljusblå tuschpenna. 
 
En positiv grej: jag är så sjuhelvetes envis att vad jag än väljer så kommer jag klara det, bara jag bestämmer mig för det. Det känns skönt. Jag är envis på gränsen till dum. (Exempelvis, så cyklar jag till skolan, även om det är fruset knöggligt slask blandat med glashala fläckar hela vägen. Ser ut som en praktidiot och känner mig som en när jag faller pladask vid cykelstället så ringklockan sjunger, men jag klarar det, för att jag bestämt mig för det. Så är det!)
 

om vikten av bra böcker

Publicerad 2013-02-18 17:27:27 i Allmänt,

Det ska synas att en bok har levt, att den varit älskad, att den åkt fram och tillbaka till Göteborg i sunkiga pendeltåg tillsammans med läckande kaffetermosar i tre års tid. Det ska märkas på de mjukslitna sidorna att de följt med genom ens tonår, att de varit minst lika självklara reskamrater som tandborste och plånbok. Nötta hörn och buktande papper ger en bok karaktär. Man sätter små lappar, man stryker undan viktiga citat, man läser tills pärmen nästan faller av och sidorna lossnar och sedan läser man lite till och de slutar inte vara bra, de slutar inte ge en livsvisdom man inte vissste att man behövde. De finns alltid där, som parallella universum till ens vardag. Jag har vuxit upp i Fangorn, Hjärtat av Guld och Gryffindors sällskapsrum i större utsträckning än Alingsås och jag bävar för den dag då mina älsklingar inte längre är i bärbart skick. Kanske blir det silvertejp då. Tack för alla de här åren, nu kör vi några till. 
 
 

rubrik?

Publicerad 2013-02-12 15:17:55 i Allmänt,

Sportlovsuppdatering!!! Surprise!! Jag hostar ocharmigt, läser liftarens guide till galaxen för 258168e gången, pysslar med försenat tal om stress (åh, ironin), lagar mat, ser på big bang theory, hasar runt med en filt i vanlig ordning och har varit i borås för att ta en kik på högskolan. Så spännande liv har jag! Jag har även ett par glittriga byxor, de gör mig glad. Öh. Dessutom är jag så miljöskadad av min nuvarande utbildning att jag inte kan öppna en tidning utan tänka på styckesformat och mallsidor.
Förra veckan var rätt intensiv men kul, med superdödsdeadline på magasinet, jazzkonsert och personalspex med asgo middag. Även webdesign, håhåhå. CSS gör mig mysig och min klass förvirrad, det är alltid lika roligt. Ne, om man skulle pilla lite med bloggdesignen. 
 
 
 

dalsland

Publicerad 2013-02-03 22:00:25 i Allmänt,

Åkte uppåt i landet för att hälsa på min superfina vän. Åt mest mat och gick i skogen, en perfekt helg, så skönt att bara lämna allt ett tag. Dessutom är det så vansinnigt vackert med industrirök och iskross i februarisol. 

Om

Min profilbild

Olga

Formgivningsfreak, blivande webbredaktör, hobbyillustratör, mysmästare, matvrak, hob i exil. En mikroskopisk prick på en mikroskopisk prick i universum, men man får ju göra det bästa av situationen. Jag ägnar huvudsakligen min begränsade tid på jorden åt att mysa med typsnitt och kod, måla tvåhövdade albinokråkor, läsa sönder sagan om ringen, citera liftarens guide till galaxen och laga paj på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela